Jag heter Anna Ehn och är journalist, författare och föreläsare med egen erfarenhet av ätstörningar. Under åren har jag skrivit en mängd artiklar och flera böcker i ämnet och numera föreläser jag också i syfte att sprida kunskap och förståelse om de här komplicerade sjukdomarna. Jag driver också Juniperus förlag och Ätstörningspodden. Kontakta mig gärna om du vill att jag ska komma och föreläsa.

Om mig

“Jag vet att det går att bli frisk och ser min erfarenhet som en rik källa till kunskap”

Förmedlare av berättelser, fakta och forskning

Ätstörningar är ett ämne vi måste bli bättre på att bryta tystnaden runt. Så många mår dåligt, och sjukdomen påverkar även alla i den sjuka personens närhet. Det är viktigt att vi samtalar mer om dessa svåra frågor. I grund och botten handlar det om att vi måste bli bättre på att upptäcka och förebygga ätstörningar, och hjälpa dem som är drabbade.

Jag ser mig som en förmedlare av berättelser, fakta och forskning. Länge ville inte jag prata om mina egna ätstörningar. Jag tyckte det kändes obehagligt och skamligt att berätta. Sedan några år tillbaka har jag ändrat mig runt det. Eller snarare: vid en viss tidpunkt bestämde jag mig för att istället för att huka i skammen, gå rakt emot den. Och berätta. Vara öppen. Skriva om ätstörningar, också om mina egna. När jag väl valde den vägen, kändes det självklart. Fortfarande ganska läskigt, trevande, men samtidigt kraftfullt. Jag märkte direkt att min erfarenhet hade relevans för andra. Jag har insett att om jag har upplevt något, känt något, är sannolikheten stor att fler har gjort det. Och att det därför kan vara intressant lyfta fram.

Jag tror att min resa kan skänka hopp åt andras. Jag var sjuk i tio år i både anorexi och bulimi och har därefter haft en lång väg fram till det friska liv jag lever idag. Jag vet att det går att bli frisk – och idag ser på min erfarenhet som en rik källa till kunskap.

I min bok ”Vägen mot det friska” säger psykologen och forskaren David Clinton en sak som har kommit att bli en viktig drivkraft i mitt arbete. Han betonar vikten av att, i tillfrisknadsprocessen, fundera över vad man kan bidra med till andra. En medvetenhet om vad man själv har att ge skapar mening. Ordagrant sa han:

”Ditt tillfrisknande banar väg för andras.  Det finns en enorm kraft i det. Personen tar plats i livet. Tar ansvar: Jag har något att bidra med.”  

Ditt tillfrisknande banar väg för andras. Tänk vilken underbar drivkraft att ha. Genom att använda den hoppas jag bidra till att bryta tystnad, krossa myter och minska stigma.  

Jag är även volontär i Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar.

Visste du att jag även skriver barnböcker? Bland annat har jag skrivit bilderboken Pelé, Kaká och jag och serierna om Sally och om Pyton tillsammans med Mia Öström.