Är du osäker på hur du ska bemöta en person med ätstörning? På vad du kan säga och inte? Mina föreläsningar ger ökad kunskap, djupare föreståelse och konkreta råd och gör dig tryggare i mötet med den som är drabbad.

Här ser du förslag på föreläsningar. Kontakta mig så hittar vi ett upplägg som passar dig. Jag medverkar gärna vid olika former av temadagar.

För yrkesverksamma

Föreläsningar

1. Vägen mot det friska

Min faktabok ”Vägen mot det friska” handlar om det svåra – men möjliga – att bli frisk från ätstörningar. Utgångspunkten är min egen erfarenhet av vägen ut ur sjukdomen. Jag intervjuar även tidigare drabbade som berättar om vad som hjälpt dem och hur de idag hanterar sin sårbarhet. Boken består också av mer faktabaserade kapitel där forskare och andra experter berättar vad vi vet om tillfrisknandet, och vad vi hoppas veta imorgon. Denna bok kan jag prata om för båda vuxna och unga vuxna och frågor jag diskuterar är: Hur blir man frisk? Vad innebär det att bli frisk? Varför är det så svårt att bli frisk från en ätstörning? Vad kan den anhöriga göra?

Lämpligt även för elevhälsan, vården och andra som möter personer drabbade av ätstörningar.

2. Att bemöta gravida och småbarnsmammor med ätstörning

Är du barnmorska eller sjuksköterska inom barn- och mödrahälsovården och känner att du behöver mer kunskap om ätstörningar? Många som möter gravida och nyblivna mammor med ätstörningsproblematik uttrycker att de vill kunna vara ett bättre stöd än de kan idag. Hur ska jag närma mig ämnet? Vad ska jag fråga och vad gör jag med svaret? Med utgångspunkt ur boken “Mamma med ätstörning” diskuterar vi den här viktiga frågan ur olika perspektiv och utifrån den forskning som finns. Jag berättar om min egen erfarenhet av att få bakslag/återfall i samband med att jag blev förälder och vad jag har lärt av det.

3. Vad är ett bra bemötande?
– att spräcka myter och förmedla hopp

Om att spräcka myter och förmedla hopp. I den här föreläsningen ger jag grundläggande kunskaper ätstörningar. Vilka diagnoser finns och vad skiljer dem åt? Varför beror ätstörningar på? Jag pratar om vanliga myter och stereotyper vid ätstörningar, myter som vi behöver bli bättre på att genomskåda, inte minst för att kunna göra ett professionellt bemötande. Utifrån min egen erfarenhet, och de intervjuer jag gjort bland annat i boken ”Vägen mot det friska”, berättar jag också om tillfrisknandeprocessen och förmedlar hopp om att det går att bli frisk och fri.

4. Gå emot skammen
– om skrivande och tillfrisknande

Om skrivandet som verktyg i tillfrisknadsprocessen, med utgångspunkt ur arbetet med mina egna böcker. Jag berättar om vad skrivandet har fyllt för funktion för mig genom livet, och hur arbetet med att formulera sig runt sina problem och erfarenheter kan bidra till att bryta skam och tystnad. Kan självfallet kombineras med olika former av skrivövningar.

Om mig

Jag heter Anna Ehn och är journalist och författare med särskilt intresse för och egen erfarenhet av ätstörningar. Under åren har jag skrivit en mängd artiklar och flera böcker i ämnet och numera föreläser jag också i syfte att sprida kunskap och förståelse om de här komplicerade sjukdomarna. Jag driver också Ätstörningspodden.